https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Türk Edebiyatı’nda birbirinden önemli kadın yazarlarımız var. Bu yazarların birçoğu sadece yurt içinde değil yurt dışındaki başarılarıyla da göğsümüzü kabartmış, edebiyat tarihimize ince bir el yazısıyla işlenmişlerdir. İşte buraya sığdırabildiğimiz birkaç önemli kadın yazarımız.

Halide Edip Adıvar

1919 yılında ülkenin işgali karşısında yaptığı hararetli konuşmalarla tanınan Halide Edip, savaş zamanında Anadolu Ajansı’nı kurulmasında öncülük etmiştir. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra yazarlığa başlamış ve 21 roman, 4 hikaye kitabı, 2 tiyatro oyunu ve bir çok inceleme yazmıştır. En meşhur eseri Sinekli Bakkal olmuş, birçok hikayesi sinema ve televizyona uyarlanmıştır. 1884 yılında doğan Adıvar, 1964 yılında hayata gözlerini kapatmıştır.

Tomris Uyar

Papirüs Dergisi’nin kurucuları arasında yer alan Uyar, dönemin önemli edebiyat dergileri Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi yayınlara deneme ve eleştiri yazıları yazmıştır. 1979 yılında Yürekte Bukağı ve 1986 yılında ise Yaza Yolculuk öykü derlemeleriyle Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmıştır. Şair Turgut Uyar’la evil olan Tomris Uyar, Temmuz 2003’te aramızdan ayrılmıştır.

Ayşe Kulin

Güneşe Dön Yüzünü isimli ilk kitabını 1984 yılında yayımlayan Ayşe Kulin’in kitaptaki Gülizar isimli hikayesi senaryolaştırıldı ve 86 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü’nü almaya hak kazandı. 1996 yılında yayımlanan Foto Sabah Resimleri adlı kitaıbıyla ise Haldun Taner Öykü Ödülü’nü  ve Sait Faik Hikaye Armağanı’nı aldı. Onun geniş kitleler tarafından tanınmasına ise Aylin Devrimel’in hayatını işlediği Adı: Aylin adı kitabı sağladı. Köprü, Nefes Nefese, Geniş Zamanlar isimli romanları ise televizyona uyarlandı.

Lale Müldür

İlk şiirleri Yazı ve Yeni İnsan dergilerinde yayımlanan Lale Müldür’ün birçok şiiri bestelendi ve filmlerde kullanılmıştır. İmge ve görüntü düzeyinden beslenen ve farklı kültürlerdeki kelimeler ve kavramları diline yansıtarak Türk şiiirinin lirizmine farklı bir açıdan yaklaşan devrimci bir şiir dili vardır. Anne ben barbar mıyım? isimli deneme kitabı 13. İstanbul Bienali’nin başlığı olaral kullanılmıştır.

Aslı Erdoğan

1994’te ilk kitabı yayımlanan Aslı Erdoğan, 1997’de Tahta Kuşlar öyküsüyle Deutshe Welle’in düzenlediği yarışmada birinci oldu ve bu kitabı 9 ayrı dile çevrildi. Mucize Mandarin ve Kırmızı Pelerinli Kent romanları Fransa’da Actes Sud tarafından basıldı ve uluslararası basında birçok övgü aldı. Lire Dergisi’nde ‘Geleceğin 50 Yazarı’ listesinde yer buldu.

kaynak:Hürriyet