Ursula’yıilk tanımam onun röpartajı ile oldu.Bu bilge yüzlü ,aydınlık ışıl ışıl bakan gözlere sahip kadında neydibu kadar çekici olan? Hele de bilim kurguya merakı olmayan bir edebiyat sever olarak nasıl da edebiyat dünyasının en zeki yazarları arasında geliyordu Ursulak.leguin .tabii bir de hem solcu hem anarşist olması da beni canevimden vurmuştu.
işte böyle bir merak sonucunda aldım ”Mülsüzler” i.adını öyle çok sevmiştim ki.bizim hep hayal ettiğimiz ütopyamız tam da bu değil miydi?! Herkesin severek yaptığı bir işten ,alınteri ile kazandığını hakça yiyebildiği sınıfsız sömürüsüz o ışıltılı gelecekte ,mutlu bir ülke de yaşamak değil miydi ‘ütopya’mız…
Kitap ‘a gelince…Annares ve Urras adı verilen iki gezegende tamamen farklı hayata ve kültürlere sahip insanların hikayesidir anlatılan.Urras; Renkli bahçeleri renkli evleri renkli yaşamları ile bolluğu simgelerken Annares; çöl gibi yapısı ile kurak ama bilim ile uğraşan işlerinden başka kendilerine ait hiçbirşeyleri olmayan her işte kollektif çalışan evleri bile ikili tekli diye yatakhanelerden oluşan ama hiç bir şeyi satın almayan ,hiç birşeyin satılmadığı bir ütopyayı temsil eder.
Annares , solcu bir dünyadır ama bir yanı ile de anarşisttir.Çünkü bir devlet,ünvan ve hiçbir sıfatlar yoktur.
Odocu diye tarif ederler kendilerini.Oda,yıllar önce Urras’tanAnnares’e gelen anarşist bir bilgedir ve o kurmuştur bu cenneti.
Dr.shevek ,bu cennette yaşayan bir bilimadamıdır.Fizik biliminde bir kuram geliştirmiştir ve bu kuramı Urrastaki bilginlere anlatmak iki halk arasında bu kuram ile köprü kurmak ister.bundan sonra Shevek hep iki dünyayı karşılaştıracaktır.ona çok farklı gelen kültür ilk önce onu cezbetse de kendi dünyası onun için hala cennet olmaya devam edecektir.
Kitabı okurken hep şunu düşünürken buldum kendimi .Annares gerçekten bir cennet miydi?? Rus devrimini yapan bolşeviklerin kurduğu SSCB bu muydu??
Ama Annares ; doğal kaynaklarının kıtlığı ,kötü iklim koşulları bürokrasinin insanı boğan yapısı ile hantal bir yapıya sahipse bu benim kafamda kurduğum ütopya ile çelişmiyor muydu? Kitabın kahramanı Shevek’te aynı duyguları hissetmiyor muydu benimle??
Ursulak.leguin ,şunu yapmak istemişti ‘Mülksüzler’ de; eski ve yeni dünya diye adlandıracak olursak yeni dünyanında (annares)eksikliklerinin düzeltilip en iyi nasıl olur sorusuna bir cevap bulmak.
MÜLKSÜZLER işte bu sorunun yanıtını arıyor roman boyunca. Kahraman Shevek ülkesine döndüğünde artık sistemdeki yanlışlara itiraz edecektir.işte MÜLSÜZLER i özel yapan bu..
Şöyle der Urras ta bir meydanda katılımcılara Dr.shevek :
‘Özgürlüğümüz dışında hiç bir şeyimizyok.Size kendi özgürlüğümüzden başka verecek hiçbir şeyimiz yok.Hükümetimizyok,yalnızca özgür birlik ilkemiz var .
Biz paylaşırız sahip olmayız. Hiçbirimiz zengin değiliz.hiçbirimiz iktidar sahibi değiliz. Vermediğiniz şeyi alamazsınız. Kendinizi vermeniz gerekir. Devrimi satın alamazsınız.Devrim’iyapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır ya da hiçbir yerde değildir.!
Kitap İnceleme: Nüket ceylan