Alakarga Yayınları Osman Şahin’in iki öykü kitabını yayınladı, Ağız İçinde Dil Gibi ve Ay Bazen Mavidir. Osman Şahin, geleneksel, yani ta sözlü kültürden bugüne taşıdığımız halk edebiyatımızın çağdaş ve çok önemli temsilcilerinden biri. Öyküleri yıllarca Türk sinemasına kaynaklık etti. Yaşar Kemal’in roman alanında yaptıklarını, aynı ölçüde kısa öyküde yaptı. Tahsin Yücel’in dediği gibi, Türkiye’de Osman Şahin, kısa öykünün önemli ustalarından biri oldu.
Ağız İçinde Dil Gibi
Belki akıllarına gelir benim burda olduğum. Gelir de, bu karın, tipinin ağzından kurtarırlar beni. Kurtarmaları gerek… Yoksa bu soğuğun ucunda bir insan, bir can var donacak. Bilmezler mi bu kışta kıyamette obrukta kalanın sağ çıkma-yacağını? Bilirler bilmesine ya gene de bu kışta değil obruğa gelmeyi, adımlarını bile atmazlar dışarı. Ben olsam ben de atmam… İçinde soluk taşıyan hangi canlı kalkar da şu zamanda adım verir tipiye. Adım şanım bekçi de olsa köküm Yörük. Ölsem de kime gam. Dünyadan bir Yörük kökü daha eksilir…
Ay Bazen Mavidir
Ama olsundu. Bu denli ucuz bir ölüme yenilmek için göğüs germemişti onca dağın karına kışına. Günlerini bu çanın sesine uyarak geçiremezdi. Bir çana boyun eğecek cinsten bir kurt değildi o. Günlerce koşmak pusu kurmak, atlamak, kulağına gelen sesleri irdeleyip özümsemek, sürünerek ava yaklaşmak, sonra da ok hızında atlayarak avını parçalayıp yok etmek için vardı doğada. Görme, işitme duyguları müthişti üstelik. Zifiri kör bir gecede, sürülmüş kara tarlanın yüzündeki kara karıncayı, karın üstündeki ak kılı rahatlıkla görebilirdi. Hele geceleri, gözleri bir cep feneri gibi büyür, yemyeşil bakışlarıyla avını ışınlar, büyülerdi.